ALUAN

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Semoga anda mendapat sedikit sebanyak manfaat dari blog ini. Saya suka membaca buku buku pembangunan diri dan motivasi sejak tahun 1990an semasa belajar di universiti. Banyak juga ilmu motivasi dan pembangunan diri atau modal insan yang saya perolehi semasa penglibatan dalam industri multi level marketing atau network marketing. Ebook Network Marketing, IMPIAN ANDA MENJADI REALITI http://www.scribd.com/doc/219244162/NETWORK-MARKETING-IMPIAN-ANDA-MENJADI-REALITI

Sepanjang kerjaya sebagai guru, saya suka memberi kesedaran dan motivasi supaya pelajar bersemangat memajukan diri dalam akademik, badan berunifrom dan sukan. 

Konsep motivasi yang mula mula diperkenalkan kepada pelajar pada tahun 2003 ialah WAWASAN DIRI PELAJAR yang terdiri dari 5 perkara iaitu BELA NASIB DIRI, BELA NASIB KELUARGA, GENGGAM KEIMANAN, GENGGAM KEJAYAAN, GENGGAM KECEMERLANGAN.

Seterusnya pada tahun 2007 saya perkenalkan MOTIVASI MODAL INSAN JUARA. 
Penerangan konsep motivasi ini boleh dibaca dengan mengklik menu diatas. MOTIVASI MODAL INSAN JUARA mempunyai RASIONAL dan OBJEKTIF tersendiri. Aspek penting yang ditekankan ialah SEMANGAT JUARA, PEMIKIRAN JUARA, SIKAP JUARA, ILMU JUARA, KEMAHIRAN JUARA dan PENGALAMAN JUARA. Ebook



Disamping memotivasikan dan memberi kesedaran kepada pelajar, saya juga memikirkan cara mengulangkaji yang terbaik kepada pelajar. TEKNIK FOKUS PINTAR A+ adalah satu cara untuk pelajar mengulangkaji dengan sistematik bagi subjek KIMIA SPM. Ebook



TAMAN INSPIRASI JUARA adalah satu idea untuk menanamkam pemikiran dan sikap positif dalam diri pelajar sekolah dan mahasiswa IPT melalui penglihatan dan pembacaan perkataan tertentu yang di letakkan di sesuatu taman yang selalu dilalui atau dilihat oleh pelajar sepanjang hari persekolahan. Ebook



Dapat diskaun berbelanja guna mykad anda, pengaktifan FREE, klik
http://mssp-sys.aj.my/JoinUs/JoinUs.aspx?a=131021047319
website syarikat www.mykad.aj.my
Semoga kandungan blog ini memberi manfaat kepada semua. Saya mohon kemaafan jika terdapat sebarang kekurangan di dalam blog ini. Terima kasih kerana sudi membaca.

Wabillahitaufik walhidayah.. datang lagi selalu

TEXT DAN GAMBAR AKTIFKAN MYKAD


Assalamualaikum, salam sejahtera
Dapat diskaun berbelanja guna mykad anda, pengaktifan FREE, klik

http://mssp-sys.aj.my/JoinUs/JoinUs.aspx?a=iiQMjZSY9DO5Wql4ivKjCQ%3D%3D
website syarikat www.mykad.aj.my

FOKUS PINTAR A+

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

TEKNIK ULANGKAJI FOKUS PINTAR A+ KIMIA T4 DAN T5

HARGA RM50 UNTUK DAPATKAN 2 BUKU T4 DAN T5
RM30 UNTUK 1 BUKU T4 ATAU T5

HUBUNGI CIKGU ZAIFUL 
SMS/TEL/WHATSAPP 013 2864786



                                                                                                                          





















HARGA RM50 UNTUK DAPATKAN 2 BUKU T4 DAN T5
RM30 UNTUK 1 BUKU T4 ATAU T5

HUBUNGI CIKGU ZAIFUL 
SMS/TEL/WHATSAPP 013 2864786

mssp



Assalamualaikum dan salam sejahtera
BAGAIMANA HARI HARI DAPAT DISKAUN BELI BARANG
Aktifkan/Daftar nombor mykad dlm sistem MSSP adalah PERCUMA;



Dapat diskaun berbelanja guna mykad anda, pengaktifan FREE, klik
http://mssp-sys.aj.my/JoinUs/JoinUs.aspx?a=131021047319
website syarikat www.mykad.aj.my

Faedahnya;
1.Dpt diskaun bila membeli di kedai yg telah sertai MSSP.
2.Dapat nilai mata RM1=1Mata, boleh tebus barang, tiada expired date.
3.Tiada yuran tahunan
4.Tiada tarikh luput
5.Tiada bawa kad lain, hanya nombor mykad.



BERBELANJA HARGA DISKAUN GUNA MYKAD

Senarai kedai dapat DISKAUN guna MYKAD  

page mssp

3 pihak

3 pihak

jpn

jpn

BORANG PENGAKTIFAN

PERCUMA PENGAKTIFAN MYKAD PROGRAM MYKAD SMART SHOPPER
SILA ISIKAN BUTIRAN DAN KLIK SUBMIT FORM

DISCOVER APPS

DISCOVER APPS

diskaun

diskaun

AJ KATA HIKMAH

AJ KATA HIKMAH

kata hikmah

"PELUANG BESAR YANG

TAK SEMUA ORANG JUMPA,

WALAU RAMAI YANG MAHU,

JUGA RAMAI ORANG

YANG TAK TAHU,

ANDA SANGAT BERTUAH

JIKA MAHU AMBIL TAHU,

ITULAH RAHSIA REZEKI

DARI ALLAH "

=Cikgu Zaiful usahajaya

ferrari 458 merah


bmw coklat saloon


bucatti veron


kereta sport merah tepi pantai


bmw putih saloon


bmw sport merah


lexus merah sport


bmw merah saloon


Wednesday, 8 June 2016

PROJEK DUIT RAYA BERSAMA STG


PROJEK DUIT RAYA BERSAMA STG

Esok dh puasa...JOMMM..kita cari duit raya..masih blm terlambat kawan2..BERTINDAK sekarang pm/wa ..jgn duk fikir n berkira2 lg betul ke?....betul ke?...

Ramai menyesal skrg kenapa x join awal2 dh tentu skrg BONUS dah ribu riban mcm leader2 yg join awal2 dulu..dia org pn bermula ngan RM50 jer, tp dia org bertindak awal x dok nak fikir panjang2 BUANG MASA RUGI PELUANG nk KAYA cpt

Tak kiralh samada ANDA...

👉 Penganggur
👉 Pelajar
👉 Mahasiswa/siswi
👉 Suri rumah
👉 Pekerja swasta/kerajaan
👉 Nak cari income lebih
👉 Setiap bulan keputusan wang

SGT BEST tau sertai #STG ni..kami berbiznes secara jemaah..jom Sertai Kami Famili Besar#Projek STG..Kami berbisnes secara:~
* Santai ~ hanya klik2 sj
* Mmg Mudah
* Mmg Masyukkk
* Hanya COPY,PASTE,TAGGING dan CHATTING
* 95% bisnes on9
.
Peluang Perniagaan Ini Mmg Kukuh & Terkenal Di Malaysia ..:
★ Ada SISTEM..
★ Ada MENTOR..
★ Ada ILMU..

Jika anda seorang yg MINAT BERNIAGA tapi

➮TIADA MODAL
➮TIADA PRODUK
➮TIADA PENGALAMAN

Sertai #ProjekSTG Sekarang...

➮Bukan Rekaan..
➮Bukan Khayalan..
➮Bukan Bermimpi..

Tapi Kenyataan...

HANYA DGN RM50 SHJ BOLEH DPT RIBU2..???

Tak percaya..???
Jom join dl br boleh tau..!!!

(secara part-time / full-time)

SANGAT MUDAH..
■Kami akan COACH dan BANTU sampai BERJAYA..Tuisyen bisnes online PERCUMA

Bonus Setahun Sekali tu BIASA
Bonus Sebulan Sekali tu LUAR BIASA.

Inilah yg Kami Dpt Dari #STG

Anda TIDAK BERSEORANGAN...

Yang Berminat Dan Serius Nak Buat Duit Tanpa Batasan blh cpt2 pm/wshp:

013*2864786 Cikgu Zaiful

**Dgn Menjadi AHLI/PENGEDAR YG SAH ANDA DPT ;
● UNTUNG RUNCIT
● BONUS BULANAN
● BONUS WAWASAN
● COACHING FREE
● TUISYEN ON9 FREE
● MELANCONG VVIP
● TABUNG KERETA
● DAN LAIN2 LAGI...

PM WA 013*2864786 Cikgu Zaiful

#NotaMinda #MyPassion2InspireU
Tested and proven #ProjekStg
Kerja sambilan #TheMagicOfPartTime
Percuma coaching #TuisyenBizOnline
Ilmu Mahal #MindaMagnetRezeki
Dan #FacebookGenius

Bersama #ArmadaJannah untuk hidup lebih bermakna serta menambah nilai diri sendiri dan orang lain dengan #MaksimumkanPotensiDiriAndadan capai #VisiBebasMasaBebasBerbelanja

We Teach Life Skills
We Train Biz Skills
Family.1st
Career.1st
Biz.1st

PM WA 013*2864786 Cikgu Zaiful


Teknik SECRET ni terbukti naikkan sales hingga 3 KALI GANDA!


Teknik SECRET ni terbukti naikkan sales hingga 3 KALI GANDA! 
.
Teknik ini adalah teknik yang sama yang digunakan oleh company2 besar yang hardcore dalam online advertising & marketing.
.
- Lazada
- Getresponse
- Hostgator
- Go Daddy
.
List kat atas antara hardcore online business geng2 gergasi yang pakai teknik POWER ni..
.
Bayangkan anda dapat copy paste teknik yang sama dan apply dalam bisnes online anda?
.
Anda rasa??
.
Best ke best??
.
Seorang Internet Marketer, Affiq Fadzil buat eksperimen teknik ini kepada bisnes beliau..dan...
.
Terbukti sales meningkat dan kos pengiklanan pun murah. Keuntungan RM3310 dengan kos tak sampai RM200 pun.
.
Kenapa sales boleh meningkat 3 kali ganda dan kos rendah?
.
Sebab teknik ni buatkan iklan anda follow aje prospek yang sebelum ni dah baca offer anda (yang mungkin dah minat nak dapatkan produk anda) ke mana mana je dalam seluruh PELUSUK Facebook!
.
Tak kiralah prospek anda tadi tengok Facebook dalam smartphone, tab ataupun laptop.
.
So..prospek tadi asyik di"hantui" oleh follow up anda. Then...akhirnya mereka tewas jua - beli jugak produk anda.
.
Taknak cerita panjang, beliau ada share CASE STUDY TEKNIK INI di laman web beliau, cepat2 tengok sini: http://bit.ly/RetargetingFbMarketing


RAWATAN UNTUK JERAWAT YANG SERIUS

RAWATAN UNTUK JERAWAT YANG SERIUS
Rawatan dari dalam...
Hanya minum BB PLUS...
**sedap
**tanpa perlu berpantang
**kesan seawal 3 hari
**sesuai untuk lelaki dan wanita
**kolagen terbaik
JUGA SESUAI MEMBANTU
 masalah sendi
 masalah kebas2/saraf
 masalah lutut
DAN BANYAK LAGI KEBERKESANANNYA
✔️ Kulit wajah berseri dan cerah.
 Kulit lebih anjal dan tegang.
 Kulit lebih halus dan gebu.
 Kulit lebih lembab.
 Kulit lebih licin serta kurang garis halus dan kedutan.
 Kulit lebih cepat sembuh dan pulih.
 Kulit kurang kesan kerosakan akibat sinaran matahari.
 Mengurangkan kesan JERAGATpada wajah.
 Memudarkan kesan PARUT JERAWAT.
 Mencerahkan Kulit Dengan Sekata.
 Menghilangkan rekahan TUMIT.
 Melawaskan sistem pencernaan.
 Menguatkan dan mencantikkan kuku dan rambut.
 Mengurangkan SAKIT SENDI.
 Mencegah keguguran rambut .
.
Jom sama2 minum BB Plus
PM WA 013*2864786 Cikgu Zaiful
Bersama ‪#‎ArmadaJannah‬ untuk hidup lebih bermakna serta menambah nilai diri sendiri dan orang lain dengan ‪#‎MaksimumkanPotensiDiriAnda‬ dan capai ‪#‎VisiBebasMasaBebasBerbelanja‬
We Teach Life Skills
We Train Biz Skills
Family.1st
Career.1st
Biz.1st
PM WA 013*2864786 Cikgu Zaiful

Monday, 25 January 2016

INSTAGRAM TEKNIK TINGKATKAN TARGETED FOLLOWER



INSTAGRAM TEKNIK TINGKATKAN TARGETED FOLLOWER

KURSUS INSTAGRAM TEKNIK JUALAN TARGETED FOLLOWER

EBOOK PANDUAN BISNES DI INSTAGRAM
PERCUMA download ebook Teknik Pemasaran Targeted Follower Instagram

Scribd
http://bit.ly/TeknikTargetedFollowerInstagram

Dropbox
http://bit.ly/TeknikTingkatTargetFollowerInstagram

INSTAGRAM TEKNIK TINGKATKAN TARGETED FOLLOWER
KURSUS PRAKTIKAL BISNES INSTAGRAM, TINGKATKAN TARGETED FOLLOWER

DVD Rahsia Bisnes Instagram, Rahsia Buat Duit Instagram
Perniagaan Online di Instagram

Revolusi Manipulasi Instagram 2016
INSTAGRAM, TEKNIK JUALAN INSTAGRAM TARGETED FOLLOWER

KLIK
http://bit.ly/LubukDuitInstagram 
http://bit.ly/LubukDuitInstagram

Tuesday, 17 March 2015

PERCUMA DOWNLOAD KATA HIKMAH DARI DR AIZIZAN DAN IRFAN KHAIRI

PERCUMA untuk menjadikan hari2 anda lebih POSITIF dan berAURA menarik, lebih BERJAYA dalam kehidupan. Bacalah kata2 positif, kata2 hikmah dan nasihat dari 2 orang pakar terkenal.

Pertama Dr Azizan Osman, pakar pemasaran ‪#‎1st‬ Asia, mentor minda kekayaan dan modal insan.

Kedua Dr Irfan Khairi, pakar perniagaan online dan pemasaran online.

PERCUMA buat anda, download di
http://Mmmworld-info.blogspot.com
atau
https://www.scribd.com/…/Koleksi-Foto-Kata-Hikmah-Dr-Azizan…

Walaupun PERCUMA, semoga berguna dan bermanfaat kepada diri anda. Aamiinn. Sebarkan kepada rakan2 FB, whatsapp, telegram, instagram. Terima kasih.


Saturday, 7 June 2014

Penjelasan Definisi Iman

Makna Iman
  • Definisi Iman
Menurut bahasa iman bererti pembenaran hati. Sedangkan menurut istilah, iman adalah:
تَصْدِيْقٌ بِاْلقَلْبِ، وَإِقْرَارٌ بِاللِّسَانِ، وَعَمَلٌ بِاْلأَرْكَانِ.
“Membenarkan dengan hati, mengikrarkan dengan lisan dan mengamalkan dengan anggota badan.”

Ini adalah pendapat jumhur. Dan Imam Syafi’i meriwayatkan ijma’ para sahabat, tabi’in dan orang-orang sesudah mereka yang sezaman dengan beliau atas pengertian tersebut.

Penjelasan Definisi Iman
“Membenarkan dengan hati” maksudnya menerima segala apa yang dibawa oleh Rasulullah saw.
“Mengikrarkan dengan lisan” maksudnya, mengucapkan dua kalimah syahadat, syahadat “Laa ilaha illallahu wa anna Muhammadan Rasulullah” (Tidak ada sesembahan yang hak kecuali Allah dan bahawa Muhammad صلى الله عليه و سلم adalah utusan Allah)
“Mengamalkan dengan anggota badan” maksudnya, hati mengamalkan dalam bentuk keyakinan, sedang anggota badan mengamalkannya dalam bentuk ibadah-ibadah sesuai dengan fungsinya.

Kaum salaf menjadikan amal termasuk dalam pengertian iman. Dengan demikian iman itu boleh bertambah dan berkurang seiring dengan bertambah dan berkurangnya amal soleh.

Dalil-dalil Para Salaf
Para salaf bersandar kepada pelbagai dalil, diantaranya adalah:
  • Firman Allah swt:
“Dan tiada kami jadikan penjaga Neraka itu melainkan dari malai-kat; dan tidaklah kami menjadikan bilangan mereka itu melainkan untuk jadi cubaan orang-orang kafir, supaya orang-orang yang diberi Al-Kitab menjadi yakin dan supaya orang-orang yang beriman bertambah imannya dan supaya orang-orang yang diberi Al-Kitab dan orang-orang mukmin tidak ragu-ragu dan supaya orang-orang yang di dalam hatinya ada penyakit dan orang-orang kafir (menyatakan), ‘Apakah yang dikehendaki Allah dengan bilangan ini sebagai suatu perumpamaan?” (Al-Muddatstsir: 31).
  • Firman Allah swt :
    “Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah mereka yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati mereka, dan apabila di-bacakan kepada mereka ayat-ayatNya, bertambahlah iman mereka (kerananya) dan kepada Tuhanlah mereka bertawakkal, (iaitu) orang-orang yang mendirikan solat dan yang menafkahkan se-bagian dari rezeki yang Kami berikan kepada mereka. Itulah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya.” (Al-Anfal: 2-4).

  • Sabda Rasulullah saw. yang diriwayatkan Imam Muslim dari Abu Hurairah Radhiallaahu anhu, ia berkata bahawasanya Rasulullah saw.  bersabda:
“Iman itu tujuh puluh cabang lebih atau enam puluh cabang lebih yang paling utama adalah ucapan “la ilaha illallahu” dan yang paling rendah adalah menyingkirkan rintangan (kotoran) dari tengah jalan, sedang rasa malu itu (juga) salah satu cabang dari iman.” (HR. Muslim, 1/63).
  • Sabda Rasulullah saw.  , riwayat Abu Sa’id Al-Khudry, ia berkata, “Saya mendengar Rasulullah saw.  bersabda:
“Siapa yang melihat kemungkaran di antara kalian, maka hen-
daklah ia mengubah kemungkaran itu dengan tangannya, jika ia tidak mampu maka dengan lisannya, dan jika ia tidak mampu maka dengan hatinya, dan yang demikian itu adalah selemah-lemahnya iman.” (HR. Muslim, 1/69).


Bagaimana Dalil-dalil Tersebut Menunjukkan bahawa Iman Dapat Bertambah dan Berkurang
Dalil Pertama:
Di dalamnya terdapat penetapan bertambahnya iman orang-orang mukmin, iaitu dengan persaksian mereka akan kebenaran nabinya berupa terbuktinya khabar beritanya sebagaimana yang tersebut dalam kitab-kitab samawi sebelumnya.

Dalil kedua:
Di dalamnya terdapat penetapan bertambahnya iman dengan mendengarkan ayat-ayat Allah bagi orang-orang yang disifati oleh Allah, iaitu mereka yang jika disebut nama Allah tergeraklah rasa takut mereka sehingga mengharuskan mereka menjalankan perintah dan menjauhi larangannya. Mereka itulah orang-orang yang bertawakkal kepada Allah. Mereka tidak mengharapkan selainNya, tidak menuju kecuali kepadaNya dan tidak mengadukan hajatnya kecuali kepada-Nya. Mereka itu orang-orang yang memiliki sifat selalu melaksanakan amal ibadah yang di syariatkan seperti solat, puasa dan zakat. Mereka adalah orang-orang yang benar-benar beriman, dengan tercapainya hal-hal tersebut baik dalam i’tiqad mahupun amal perbuatan.

Dalil ketiga:
Hadith ini menjelaskan bahawa iman itu terdiri dari cabang-cabang yang bermacam-macam, dan setiap cabang adalah bahagian dari iman yang keutamaannya berbeza-beza, yang paling tinggi dan paling utama adalah ucapan “la ilaha illallah” kemudian cabang-cabang sesudahnya secara berurutan dalam nilai dan fadhilah-nya sampai pada cabang yang terakhir iaitu menyingkirkan rintangan dan gangguan dari tengah jalan. Adapun cabang-cabang antara keduanya adalah solat, zakat, puasa, haji dan amalan-amalan hati seperti malu, tawakkal, khasyyah (takut kepada Allah) dan sebagainya, yang kesemuanya itu dinamakan iman.
Di antara cabang-cabang ini ada yang berupaya membuat lenyapnya iman apabila ia ditinggalkan, menurut ijma’ ulama; seperti dua kalimat syahadat. Ada pula yang tidak sampai menghilangkan iman menurut ijma’ ulama apabila ia ditinggalkan; seperti menyingkirkan rintangan dan gangguan dari jalan.
Seiring dengan pengamalan cabang-cabang iman itu, baik dari segi kuantiti mahupun kualitinya, maka iman boleh bertambah dan boleh berkurang.

Dalil keempat:
Hadith Muslim ini menuturkan tingkatan-tingkatan nahi munkar dan keberadaannya sebagai bahagian dari iman. Ia menafikan (meniadakan) iman dari seseorang yang tidak mahu melakukan tingkatan terendah dari tingkatan nahi munkar iaitu mengubah kemungkaran dengan hati. Sebagaimana disebutkan dalam sebagian riwayat Hadith:
“Dan tidak ada sesudahnya sebiji sawi pun dari iman.” (HR. Muslim, Kitab Al-Iman, Bab Bayanu Kurhin Nahyi Anil Mungkar).

Berdasarkan hal ini maka tingkatan di atasnya adalah lebih kuat keimanannya.
Wallahu a’lam!

SUMBER;  http://halaqahmuntijah.wordpress.com

7 Langkah Menghindari Kerosakan Ukhwah

canon 1 007

Muqaddimah

Ukhuwwah adalah suatu nikmat yang manis. Ukhuwwah yang benar dan sah lahir dari iman. Persaudaraan atau kasih sayang yang lahir dari perasaan ta’sub kesukuan dan kebangsaan adalah ukhuwwah palsu yang tidak mendapat tempat di sisi Allah Subhanahuwataala.
Iman bagi seseorang yang tidak  melahirkan ukhuwwah menunjukkan dua kemungkinan:
1. Imannya palsu
2. Imannya benar tetapi diserang oleh penyakit tertentu yang menyebabkan ia tidak berupaya menghasilkan natijah.

Kita, yang beriman kepada Allah Subhanahuwataala hendaklah berwaspada daripada kemungkinan kedua di atas.
Tujuh langkah menghindari kerosakan ukhuwwah
Allah Subhanahuwataala, dalam surah Al Hujurat, telah memaparkan tujuh langkah untuk menghindari kerosakan ukhuwwah, iaitu:

1. Tabayyun (تبين )
Tabayyun bererti mencari penjelasan maklumat. Yakni, mencari bukti kebenaran sesuatu maklumat yang diterima. Sikap terburu-buru menerima sesuatu maklumat mengenai saudara seIslam boleh mengakibatkan kerosakan ukhuwwah.

Musuh Islam memang cemburu melihat ukhuwwah yang terjalin rapi. Mereka akan menghebahkan sesuatu berita dengan tujuan untuk memporak-purandakan ukhuwwah orang-orang Islam. Di samping itu, disebabkan kelalaian atau kecuaian, seseorang muslim mungkin juga akan menghebahkan sesuatu berita yang boleh mencemarkan ukhuwwah di kalangan orang Islam. Atau, memburukkan lagi keadaan ukhuwwah yang telah sedia terganggu.

Di sinilah perlunya sikap tabayyun.  Sehinggalah maklumat atau berita yang tidak betul dapat dibendung dari awal-awal lagi. Allah Subhanahuwataala berfirman:

“Wahai orang-orang beriman, jika datang kepadamu orang fasiq membawa berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.”
(Al Hujurat (49) : 6)

Ayat ini mempunyai hubung kait dengan kisah hadithulfik (berita dusta) yang menimpa Sayyidah ‘Aisyah yang cukup menggoncangkan keadaan di zaman Rasulullah Sallahu’alaihiwasallam.
Kalau berita yang datang daripada orang fasiq harus diteliti, maka apatah lagi berita yang dihebahkan oleh musuh-musuh Islam yang nyata seperti yahudi, musuh dari barat dan seumpamanya.


2. ‘Adamus Sukhriyyah (عدم السخرية )
Ertinya tidak memperolok-olokkan orang atau kelompok lain. Firman Allah Subhanahuwataala:

“Wahai orang-orang yang beriman, janganlah satu kaum memperolok-olokkan kaum yang lain (kerana) boleh jadi mereka (yang diperolok-olokkan) lebih baik daripada mereka (yang memperolok-olokkan).”
(Al Hujurat : 11)

Seseorang atau suatu kelompok yang suka memperolok-olokkan orang lain atau kelompok lain, biasanya menganggap dirinya atau kelompoknya lebih baik daripada yang lain.  Padahal Allah Subhanahuwataala menegaskan bahawa orang yang diperolok-olokkan itu boleh jadi lebih baik daripada orang yang memperolok-olokkan.

Dengan sikap sukhriyyah (memperolok-olok) ini, suasana ukhuwwah antara individu-individu atau antara kelompok-kelompok yang bersih boleh menjadi keruh. Yang sedia keruh akan bertambah keruh.
Pada masa ini terdapat banyak kelompok atau organisasi da’wah yang menyebarkan Islam. Antara mereka sering kali ada perbezaan-perbezaan tertentu. Ada yang meletakkan al hadaful a’la (sasaran tertinggi)nya untuk menegakkan khilafah Islamiyyah. Ada pula yang menetapkan pembaikan ibadah dalam bidang tertentu sebagai sasaran tertingginya. Keadaan ini,  kadang-kadang melahirkan suasana tanafus (persaingan) yang tidak sihat. Persaingan ini semakin tidak sihat sekiranya satu kelompok mencemuh atau memperolok-olokkan kelompok yang lain.

Seharusnya setiap kelompok itu berusaha ke arah penyatuan hakiki, atau berlapang dada untuk mewujudkan suasana ta’awun, bagi menghadapi konspirasi taghut yang kini menghentam Islam dari berbagai sudut.

 3. ‘Adamul Lamz (عدم اللمز‎‎‎‎‎ )
Ertinya ialah tidak mencela orang lain. Ini ditegaskan oleh Allah Subhanahuwataala dengan firmanNya:

“Dan janganlah kamu mencela diri kamu sendiri” (Al Hujurat : 11)

Berdasarkan ayat ini, perbuatan mencela sesama muslim dianggap mencela diri sendiri.  Ini kerana pada hakikatnya kaum muslimin dianggap satu kesatuan. Kemenangan Islam hanya akan dapat dicapai dengan adanya kekuatan aqidah dan ukhuwwah. Adalah sukar untuk mencapai kemenangan Islam jika tidak ada cinta sebagai pengikat ukhuwwah lantaran sebahagian mukmin mencela sebahagian yang lain. Apatah lagi jika celaan itu berkaitan dengan permasalahan pangkat dan kebendaan.

Allah Subhanahuwataala menyuruh Rasul dan orang-orang beriman bersabar di atas segala kekurangan orang-orang mukmin yang lain. FirmanNya:

“Dan bersabarlah kamu bersama-sama dengan orang-orang yang menyeru Rab mereka di pagi dan senja hari dengan mengharap keridhaanNya”
(Al Kahfi : 28)

Cela mencela itu adalah salah satu kebiasaan orang-orang munafik. Allah Subhanahuwataala menjelaskan kepada kita:

“Dan di antara mereka ada orang yang mencelamu tentang (pembahagian) zakat (iaitu orang-orang munafik). Jika mereka diberi sebahagian daripadanya, mereka bersenang hati, dan jika mereka tidak diberi sebahagian daripadanya, serta merta mereka menjadi marah”
(At Taubah : 58)

 4. Tarkut Tanabuz (ترك التنابز‎‎‎‎ )
Iaitu meninggalkan panggilan-panggilan yang tidak baik terhadap sesama muslim. Ini berdasarkan firman Allah Subhanahuwataala:

“Dan janganlah kamu saling memanggil dengan sebutan-sebutan (yang buruk)”
 (Al Hujurat : 11)

Tanabuz yang paling buruk ialah memanggil orang mukmin dengan panggilan yang membawa maksud ‘kafir’.  Atha, salah seorang mufassirin mengatakan, “Tanabuz adalah nama atau sebutan yang engkau tujukan kepada seseorang yang mengandungi erti bahawa orang itu bukan muslim (Tafsir Fathul Qadir vol V hal. 64).
Contohnya apabila seorang muslim menolak da’wah seorang penda’wah maka janganlah dengan mudah penda’wah itu berkata, “Ah, orang itu bersikap seperti Abu Talib… !

5. Ijtanibu Kathiran Minadzan  (اجتنبوا كثيرا من الظن‎‎‎‎ )
Allah subhanahuwataala berfirman:

 “Wahai orang-orang yang beriman jauhkanlah kebanyakan prasangka, kerana sebahagian prasangka itu dosa.”
(Al Hujurat : 12)

Pada dasarnya seorang muslim dengan muslim yang lain bersikap  berbaik sangka, kecuali jika ada bukti-bukti yang jelas bahawa dia melakukan kesalahan. Sebaliknya, kaum muslim harus berperasaan curiga dan berhati-hati terhadap musuh atau orang kafir.

Prasangka buruk terhadap sesama muslim boleh menjurus kepada kebinasaan ukhuwwah Islamiyyah. Kita telah bertemu dengan banyak kumpulan-kumpulan orang Islam yang dilanda krisis ukhuwwah, yang mana kalau diteliti, adalah berpunca daripada prasangka buruk yang tumbuh subur di kalangan mereka.

Rasulullah Salallahu’alaihiwasallam bersabda (yang bermafhum):

“Hindarilah prasangka, kerana prasangka itu adalah paling dusta.”
(Riwayat Bukhari)

  6. ‘Adamut Tajassus (عدم التجسس‎‎‎‎ )
Iaitu tidak mencari-cari kesalahan atau aurat orang lain. Perbuatan ini amat dicela oleh Islam. Allah Subhanahuwataala amat suka apabila hambaNya berusaha untuk menutup ‘aib saudaranya. Dengan sikap ini, akan terbukalah kesempatan bagi mereka yang khilaf atau lalai  itu untuk kembali masuk ke dalam bi’ah solehah. Firman Allah Subhanahuwata’ala:

Dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan (dan aurat) orang lain “
 (Al Hujurat : 12)

Rasulullah Salallahu’alaihiwasallam bersabda (yang bermafhum):
“Janganlah kamu sekelian saling mendengki, saling membenci dan janganlah pula saling mencari kesalahan.”

Diriwayatkan bahawa ‘Umar bin Khattab berjalan-jalan di kota pada waktu malam untuk meninjau-ninjau keadaan rakyatnya. Tiba-tiba beliau mendengar seorang lelaki menyanyi-nyanyi dari dalam sebuah rumah. Maka Umar pun naik ke atas dinding pagar rumah itu dan masuk ke dalamnya lalu berkata: “Wahai musuh Allah, apakah kamu mengira bahawa Allah akan menutupi perbuatan dosamu itu?”.

Orang itu pun menjawab: “Engkau jangan terburu-buru menghukum aku bersalah wahai Amirul Mukminin. Jika aku melakukan kesalahan, maka engkau telah melakukan tiga kesalahan sekali gus. Pertama engkau telah masuk ke dalam rumah ini bukan melalui pintu padahal Allah berfirman:
Dan masuklah ke dalam rumah-rumah itu dari pintu-pintunya.”
 (Al Baqarah : 189)

Kedua, engkau telah masuk ke dalam rumah ini tanpa izin penghuninya, pada hal Allah telah berfirman:
Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu memasuki rumah yang bukan rumah kamu sebelum meminta izin dan memberi salam kepada penghuninya.“
 (Al Nur : 27)

Dan, yang ketiga, engkau telah melakukan tajassus (mencari-cari kesalahan), pada hal ia jelas dilarang oleh Allah dengan firmanNya:
Dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan (dan aurat) orang lain “
 (Al Hujurat : 12)”.

Lalu Umar berkata pula: “Mahukah engkau mema’afkan aku?”. Orang itu menjawab: “Sudah tentu!”. Lalu Umar pun keluar dan meninggalkannya. (Hayatus Sahabah, 2:240).

 7. Ijtinabul  Ghibah (اجتناب الغيبة‎‎‎‎ )
Allah Subhanahuwataala menegaskan:
Dan janganlah kamu menggunjing sebahagian yang lain. “
 (Al Hujurat : 12)

Ghibah sebagaimana dijelaskan oleh Rasulullah Salallahu’alaihiwasallam adalah menceritakan keburukan atau kejelekan orang lain.
Apabila seseorang menceritakan kejelekan orang lain, maka ada dua kemungkinan yang merugikan. Pertama, apa yang dicerita itu benar berlaku, maka perbuatan itu dinamakan ghibah. Kedua, apa yang diceritakan itu tidak berlaku atau tidak benar, maka perbuatan itu dinamakan fitnah.

Begitu besar dosa ghibah sehingga Allah Subhanahuwataala menyamakan orang yang melakukannya dengan orang yang memakan daging saudaranya yang telah mati. Dalam sebuah hadith diterangkan, ketika Rasulullah Salallahu’alaihiwasallam dimi’rajkan, baginda dipersaksikan dengan seorang yang berkuku tembaga sedang mencakar-cakar wajah dan dadanya. Baginda bertanya kepada Malaikah

Jibril: “Apakah dosa orang itu wahai Jibril?”. Jibril menjawab: ”Dia adalah orang yang suka memakan daging saudaranya ketika di dunia (ghibah).”

Penutup
Demikianlah Al Qur’an dan As Sunnah menuntut agar umat Islam sentiasa berada dalam suasana ukhuwwah Islamiyyah yang indah.  Tujuh langkah di atas merupakan jalan-jalan utama untuk menjaga kekuatan ukhuwwah Islamiyyah. Semoga Allah selalu mengikat hati-hati kita yang beriman kepadaNya.

SUMBER;  http://halaqahmuntijah.wordpress.com